גישור הפך בשנים האחרונות לאמצעי מרכזי ליישוב סכסוכים. במאמר זה נסביר מהי מטרתו של הליך הגישור ולאיזה מגשר עלינו לפנות בקרות הסכסוך. כמו כן, נציג את יתרונותיו הבולטים של כלי זה ונעמוד גם על החסרונות שבו.  

 

גישור – מה זה בעצם?

כשמו כן הוא, הליך הגישור מגשר בין צדדים הנמצאים בסכסוך משפטי ומטרתו היא להביאם לכדי פתרון מוסכם. מדובר בכלי מאד אפקטיבי המהווה למעשה אמצעי חלופי ליישוב סכסוכים על פני פנייה לערכאה משפטית. בשונה מניהול תביעה בבית משפט, במסגרת הגישור אין שופט המכריע בין הצדדים, אלא הצדדים ינהלו משא ומתן וינסו להגיע לעמק השווה, בהסכמה. השימוש בהליכי גישור הוא נפוץ מאוד במגוון של סכסוכים משפטיים. לעיתים יהיה זה סכסוך עסקי בין חברות, לעיתים מחלוקת בין עובד למעביד במסגרת יחסי העבודה. כמו כן, בתחום דיני המשפחה יש שימוש רב בכלי הגישור, למשל בהליכי גירושין, שם אף קבע המחוקק הליך גישור חובה לבני זוג המבקשים להתגרש, זאת בשל יעילותו של כלי זה. כמו כן, סכסוכי ירושה רבים כגון התנגדות לצוואה, נפתרים כיום באמצעות הליך הגישור. 

 

מיהו המגשר?

הליך הגישור מנוהל על ידי מגשר שהנו ניטרלי לחלוטין ואינו תומך באף צד. תפקידו הוא לסייע לצדדים להידבר זה עם זה בהצלחה ולגבש פתרון למחלוקת שנקלעו אליה. המגשר יכול להיות בעל מקצוע מתחומים שונים כגון עורך דין, רו"ח, פסיכולוג, יועץ ארגוני ועוד, כאשר המשותף לכולם הוא כי עברו הכשרה ייעודית למגשרים ורכשו את הכלים המתאימים כדי לפשר בין צדדים לסכסוך. על מנת שהליך הגישור יגשים את מטרתו ואכן יביא את הצדדים לכדי הסכמה, יש להקפיד לפנות לבעל המקצוע המתאים. כך, אם מדובר על סכסוך משפטי, חשוב מאוד כי המגשר יהיה עורך דין המתמחה בתחום נשוא הסכסוך. למשל, כאשר בני זוג מתגרשים ומטרתם היא לגבש הסכם גירושין, עליהם לפנות לעורך דין מגשר המתמחה בדיני משפחה. הטעם לכך הוא כי המומחיות בתחום הסכסוך הספציפי, תאפשר למגשר לתת לצדדים פתרונות רלוונטיים למחלוקת.

 

יתרונות ההליך הגישורי

ניתן להצביע על חמישה יתרונות מרכזיים של הליך הגישור. ראשית, מקבלים הצדדים לסכסוך וודאות משפטית וכלכלית, היות שהם אלו אשר בוחרים את הפתרון לסכסוך. זאת בשונה מניהול תביעה בבית משפט, שתוצאתו החיובית אינה מובטחת לאף צד. שנית, הליך הגישור חוסך לצדדים הרבה זמן וכסף מפני שבמרבית המקרים, ניתן להגיע לכדי פתרון במספר פגישות, בניגוד להליך משפטי שיכול לארוך חודשים ארוכים ואף שנים. שלישית, הגישור הנו וולונטרי כך שכל אחד מהצדדים יכול להפסיקו בכל עת. רביעית על הליך הגישור חל חסיון, כך שהצדדים יכולים לדבר בחופשיות ובכנות מלאה, גם  בנושאים שהשתיקה יפה להם. יתרון חמישי ואולי החשוב מכולם, הוא האפשרות לקיים מערכת יחסים תקינה בין הצדדים, למשל כאשר מדובר על בני זוג שהחליטו להתגרש, אך חייבים הם להמשיך ולתפקד יחד כהורים. בהליך הגישור לומדים הצדדים לתקשר זה עם זו בצורה עניינית ומכבדת ונמנעים מהסלמת המתחים ביניהם, כפי שקורה בדרך כלל בניהול מאבק משפטי.

 

האם לגישור יש גם חסרונות?

החסרון המרכזי של הליך הגישור הוא הצורך להתפשר, שהרי כל צד בסכסוך יידרש לוויתורים על מנת שניתן יהיה להגיע לעמק השווה. הקושי במצב זה הוא הנחת המוצא של כל אחד מהצדדים כי לו היה מתנהל הסכסוך בבית משפט, היה הוא זוכה "בכל הקופה" כלומר מנצח בתביעה ומקבל את כל שדרש במסגרתה. אולם, חשוב לזכור כי בעת פנייה לבית המשפט, אין כל ערובה, לאף אחד מהצדדים כי התוצאה הסופית תהיה לשביעות רצונו. על כן ניהול הסכסוך בערכאה משפטית הוא סיכון, ברמה כזו או אחרת ועל הצדדים להתמודד עם חוסר הוודאות מה תהיה הכרעתו של בית המשפט. זאת בשונה כאמור מהליך הגישור, בו הצדדים מקבלים וודאות מלאה משהם אלו אשר בוחרים את הפתרון לסכסוך ביניהם.

גישור-יתרונות וחסרונות

שלח

תודה רבה על פנייתך!

הטופס התקבל בהצלחה ונשוב אליך בהקדם

This field is required.

This field is required.

This field is required.

This field is required.

צור קשר

לפניות ושאלות צרו קשר עמנו ונשמח לעזור לכם