מאמרים

 

אלימות במשפחה- איך מתמודדים?

פעמים רבות, אנו שומעים על אלימות במשפחה בתקשורת ובכל פעם מתקשים להאמין. אלימות במשפחה היא תופעה עצובה ומקוממת, במסגרתה המקום שאמור להיות הכי בטוח הופך לאויב. תופעה זו יכולה להתבטא בפגיעה פיזית, באלימות מילולית ו/או כלכלית. חשוב לדעת כי ישנן דרכים להתמודדות עמה אשר יעניקו הגנה ויאפשרו לצאת ממעגל האלימות.

 

ייפוי כוח מתמשך:

כולנו רוצים לדאוג לעתיד שלנו. לכן אנו חוסכים לפנסיה, לכן אנו עורכים צוואה, אולם מה יקרה אם עוד בחיינו נאבד את היכולת לדאוג לעצמנו? לקבל החלטות רפואיות? כלכליות? בדיוק לשם כך נוצר ייפוי כוח מתמשך, באמצעותו נמנה היום את מי שידאג לנו מחר.

ייפוי כוח מתמשך הוא הדרך הטובה ביותר לדאוג היום לעתידנו מחר. באמצעות מסמך זה נוכל למנות אדם או מספר אנשים לטפל בענייננו כאשר לא נוכל לעשות זאת מפאת זקנה, מחלה וכיו"ב.

זכויות האישה והגבר בגירושין

הליך הגירושין טומן בחובו עניינים בעלי חשיבות כלכלית ורגשית רבה עבור בני הזוג. על מנת להגן על זכויותיהם בגירושין, הבעל והאישה צריכים לדעת למה הם זכאים בכל מישור. במאמר זה נציג את הסוגיות המרכזיות של הליך הגירושין ונדגיש את זכויותיו של כל אחד מן הצדדים.

 

החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע"ה-2014

בקיץ 2017, הליך הגירושין בישראל עבר מהפכה גדולה, בשל כניסתו של החוק שבכותרת לתוקף. חוק זה קיבל את השם המקוצר: חוק גישור חובה. כשמו, מחייב הוא בני זוג אשר החליטו להתגרש, לתת הזדמנות להליך של גישור, טרם יתאפשר להם לפנות לבית המשפט..

 

מזונות ילדים ומדור

עד לפני מספר שנים, האחריות על מזונות ילדים ומדור הייתה בדרך כלל מוטלת כולה על האב. אולם מאז בע"מ 919/15, האחריות בגין אלו הנה על שני ההורים במשותף החל מגיל 6. חלקו של כל הורה בתשלום יהיה בהתאם למצבו הכלכלי, יחס ההכנסות של הצדדים והיקף זמני השהות.

 

הסכם ממון לידועים בציבור

בני זוג ידועים בציבור חיים יחד בדירה אשר בבעלות בת הזוג, אותה רכשה לפני שהכירו. לאחר מספר שנים, בני הזוג נפרדים ולהפתעתה מגלה האישה כי הגבר דורש זכויות בדירתה בשל הוכחת כוונת שיתוף בנכס. נשמע לכם מוכר? מדובר בתרחיש נפוץ מאוד שכדי למנוע אותו יש לערוך הסכם ממון.

 

סוגי צוואות

באמצעות מסמך הצוואה, כל אחד מאיתנו יכול לקבוע, בעודו צלול ושקול, למי הוא היה רוצה להוריש את הרכוש שצבר לאורך חייו, כאשר הוא ילך לעולמו. במילים אחרות, במסגרת הצוואה אנו קובעים מי יהיו היורשים שלנו ואיזה חלק ברכוש יקבל כל אחד מהם. אדם שלא ערך צוואה, עזבונו יחולק על פי חוק הירושה, הקרוי בעגה המשפטית ירושה על פי דין. חוק זה קובע סדר מסוים של יורשים, שלעיתים קרובות אינו מתיישב עם מה שהיינו רוצים. לכן, קיימת האפשרות לערוך צוואה. בעריכת צוואה אנו למעשה מתנים על תוקפה של ירושה על פי דין ורכושנו יחולק, לאחר פטירתנו, ליורשים על פי בחירתנו, כפי שקבענו בצוואה. עתה נפנה לסקור את ארבעת סוגי הצוואה הקיימים. 

 

חטיפת ילדים

 

בן הזוג לשעבר חטף את הילד לחו"ל? על מנת להשיבו לארץ, יש להגיב בזריזות ולפעול בכל המישורים הרלוונטיים. חטיפת ילדים היא אחת מהסיטואציות הקשות ביותר עבור כל הורה. משמעותה היא כי אחד ההורים לוקח את הילד למדינה אחרת, ללא קבלת  הסכמתו של ההורה השני. מה ניתן לעשות במצב שכזה?

 

אישור ואימות הסכם ממון בין בני זוג

 

הסכם ממון טעון אימות אצל נוטריון או אישור של ערכאה משפטית, בהתאם למועד בו חתמו עליו בני הזוג. מהו הסכם ממון? מתי יידרשו הצדדים לאימות או לאישור ההסכם ומדוע חשוב לפנות לעורך דין מומחה לצורך עריכת הסכם ממון?  

 

עילות גירושין

 

לבית הדין הרבני נתונה הסמכות לדון בענייני גירושין של זוגות יהודים והוא פוסק על פי דין תורה. זה קובע כי כאשר בעל או אישה רוצים להתגרש, עליהם להוכיח את קיומה של אחת מעילות הגירושין. מהן? ומה עושים במצב של סרבנות גט?  

 

ירושה של נכס בישראל מתושב חוץ

 

לאנשים רבים המתגוררים בחו"ל יש נכסים בישראל. לעיתים מדובר במי שהיה ישראלי בעבר ועשה הגירה לארץ אחרת ולעיתים מי שהיה תמיד תושב חוץ, אך בחר לרכוש כאן נכס לצורך השקעה ו/או למגורי משפחתו בעת  הגעה לחופשים בישראל. חשוב לדעת, כי קבלת ירושה מתושב חוץ יכולה להיות כרוכה במס עבור היורש. אימתי? נסביר להלן.  

 

חלוקת פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות בעת גירושין

 

במסגרת חלוקת הרכוש בעת הגירושין, נכללים כל הנכסים אשר נצברו במשך תקופת הנישואין. רבים אינם מודעים לעובדה, כי מדובר בין היתר גם בכספי הפנסיה של בני הזוג ובכספים הנמצאים בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות של בני הזוג. בהעדר הסכם ממון הקובע אחרת, חלוקת הכספים הללו תתבצע באופן שוויוני ועל חברות הביטוח המנהלות את הכספים הללו, לרשום את הזכויות בהתאם על פי פסק דין.  

 

כתובה – האם יש לה משמעות בימינו?

 

ביום חתונתם של בני זוג יהודים, חותם הגבר על הכתובה. לא אחת, על מנת להביע את אהבתו לבת הזוג, רושם הוא בכתובה סכום כסף גבוה ומופרז. האם במקרה של גירושין, יחויב הבעל לשלם את סכום הכתובה בו נקב לאשתו?

 

משמורת משותפת – מהי והאם היא מתאימה לכם?

 

משמורת משותפת פירושה חלוקת זמני שהות שווים או דומים של ההורים עם ילדיהם. להסדר זה אשר הופך להיות מקובל יותר ויותר בשנים האחרונות, יש יתרונות בולטים, אך עם זאת, הוא אינו מתאים לכל מקרה של גירושין. על מנת לשמור על טובת הילדים, על ההורים לשקול היטב האם זהו הצעד הנכון להם ובמיוחד לילדיהם וכך יעשה גם בית המשפט, אשר כל הסדר משמורת טעון את אישורו. 

 

היכן להגיש תביעת גירושין:  בבית המשפט או בבית הדין?

 

בשונה ממדינות העולם, הליך הגירושין במדינת ישראל  יכול להתבצע בשתי ערכאות בעלות סמכות מקבילה: בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. בין השתיים קיים שוני מהותי הנובע מגישות ותפיסות עולם שונות בין הערכאות. מצב משפטי זה מעלה את השאלה, אם כן היכן כדאי להגיש את תביעות הגירושין? 

 

הפחתה רטרואקטיבית של מזונות הילדים לאחר בע"מ 919/15

 

האמור בכותרת הוא אחד הנושאים המעניינים והחשובים ביותר בתחום דיני המשפחה בעת האחרונה. בשנת 2017, קבע בית המשפט העליון כי החל מגיל 6, ההורים נושאים יחד בתשלום מזונות ילדיהם. אולם, בפסק הדין לא נקבע האם הלכה זו חלה מעת מתן פסק הדין ואילך בלבד או גם על תיקי מזונות שניתן בגינם פסק דין בעבר ועתה רוצה האב (בד"כ) ל"פתוח" את פסק הדין ולהפחית מחיוב המזונות שלו בהם חויב בעבר לאור פסק הדין. מהו המצב המשפטי אפוא בסוגיה זו? 

 

השפעה בלתי הוגנת על צוואה:

 

חוק הירושה, תשכ"ה- 1965, קובע מספר עילות שבגינן יכול צד מעוניין להתנגד לצוואה. אם התנגדותו תתקבל, יפסול בית המשפט לענייני משפחה את הצוואה, באופן מלא או חלקי, על פי נסיבות העניין. אחת מעילות הפסילה השכיחות ביותר היא השפעה בלתי הוגנת. 

 

צוואה:

כאשר אדם הולך לעולמו, הרכוש אשר צבר במהלך חייו, עובר ליורשיו. זהותם של היורשים וסדר העדיפות בקבלת הרכוש, נקבעים בחוק הירושה, אלא אם המנוח ערך צוואה הקובעת אחרת. במסגרתה, הוא זה אשר מחליט מי יהיו היורשים שלו ואיזה חלק ברכושו יקבל כל אחד מהם.  

 

מזונות אישה:

 

אישה נשואה זכאית לכך כי בעלה ידאג לצרכיה וזאת כל עוד הם נשואים. אם הבעל אינו ממלא חובה זו, רשאית האישה להגיש נגדו תביעה לתשלום מזונות אישה. סכום המזונות  שייקבע הוא פונקציה של מצבו הכלכלי של הבעל מחד ורמת החיים אליה הורגלה האישה בשנות הנישואין מאידך. הבעל יידרש לשלם  לאישה את החיוב שנפסק בכל חודש עד למתן הגט. 

 

גישור-יתרונות וחסרונות:

גישור הפך בשנים האחרונות לאמצעי מרכזי ליישוב סכסוכים. במאמר זה נסביר מהי מטרתו של הליך הגישור ולאיזה מגשר עלינו לפנות בקרות הסכסוך. כמו כן, נציג את יתרונותיו הבולטים של כלי זה ונעמוד גם על החסרונות שבו.  

מרוץ הסמכויות:

בשונה ממדינות כל העולם בישראל ובמסגרת הליך הגירושין, מעורבות בד"כ שתי ערכאות משפטיות: בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני ליהודים, שרעי למוסלמים, נוצרי לנוצרים וכד'. לערכאות אלו, קיימת סמכות מקבילה לדון במרבית ענייני הגירושין. מצב זה יוצר מרוץ סמכויות. פירוש הדבר הוא כי מי מבני הזוג אשר יקדים להגיש את התביעה לאחת מן הערכאות, רוכש לה את הסמכות לדון באותו העניין. בשל הבדלי הגישות של שתי הערכאות הללו, למרוץ הסמכויות יש תפקיד מרכזי בהליך הגירושין ועל כך קראו כאן. 

 

 

 

החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה:

עומדים בפני גירושין? אל תמהרו לערכאות משפטיות. החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה אומר לכם עצרו ונסו לסיים את סכסוך הגירושין בדרך של הסכמה.

בקיץ 2017, הליך הגירושין בישראל עבר מהפכה גדולה, בשל כניסתו של החוק שבכותרת לתוקף. חוק זה קיבל את השם המקוצר: חוק גישור חובה. כשמו, מחייב הוא בני זוג אשר החליטו להתגרש, לתת הזדמנות להליך של גישור, טרם יתאפשר להם לפנות לבית המשפט.

הליך הגירושין- אבני דרך:

הליך הגירושין הוא הליך סבוך ומייגע מכל ההיבטים. בהליך זה צפות ועולות שאלות רבות, כבדות משקל והרות גורל של הלקוח\ה.
השאלות אשר אמורות לקבל מענה הן:
האם המצב בו אני נתון/ה אכן מצריך גירושין? 
האם הקרע אכן סופי או שאנו נמצאים רק במשבר חולף? 
מה יהיה גורל הילדים? 
למי תהא המשמורת על הילדים?

גירושין ומאבק על הסדרי הראייה

"תסמונת הניכור ההורי" מהי וכיצד ניתן להתמודד עמה? (*) 

המאבק בהליך הגירושין גורר לצערנו פעמים רבות השלכות רגשיות, הגורמות לכך ששני בני הזוג המתגרשים אינם בוחלים בשום אמצעי בדרך להשגת מטרתם. לעיתים, במשחק השח-מט, מוכרת האסטרטגיה של "הקרבת" חייל במשחק, זאת כדי לזכות ב-"מט" הנכסף ובמשחק כולו. 

כך גם בתחום הגירושין. לעורכי דין העוסקים בתחום המשפחה מוכרת התופעה של בני זוג הורים לילדים, המוכנים אף ל-"הקריב" חייל כלומר את טובת ילדיהם,...

 

הגישור – האם הוא גשר בטוח ולמי הוא מתאים?

נשיא בית המשפט לשעבר כב' השופט אהרן ברק קובע כי: "...הסכסוך המשפחתי הוא בעל גוון מיוחד. לעיתים קרובות רק קצהו נגלה לעין ואילו רובו ככולו נסתר מהעין, ומפעפעים בו רגשות עזים (הש' אהרן ברק רע"א 6558/99 חבס נ' חבס פ"ד נד (4) 337 (2000)". 
בית המשפט לענייני משפחה ו\או בתי הדין הרבניים מתקשים לעיתים קרובות לגלות ולחשוף את עומק הסכסוך המשפחתי עקב העומס הרב בו נתונה המערכת. עומס המותיר בידי השופט בבית המשפט או הדיין בבית הדין הרבני זמן קצר ביותר יחסית לכל דיון...

שלח

תודה רבה על פנייתך!

הטופס התקבל בהצלחה ונשוב אליך בהקדם

This field is required.

This field is required.

This field is required.

This field is required.

צור קשר

לפניות ושאלות צרו קשר עמנו ונשמח לעזור לכם