האמור בכותרת הוא אחד הנושאים המעניינים והחשובים ביותר בתחום דיני המשפחה בעת האחרונה. בשנת 2017, קבע בית המשפט העליון כי החל מגיל 6, ההורים נושאים יחד בתשלום מזונות ילדיהם. אולם, בפסק הדין לא נקבע האם הלכה זו חלה מעת מתן פסק הדין ואילך בלבד או גם על תיקי מזונות שניתן בגינם פסק דין בעבר ועתה רוצה האב (בד"כ) ל"פתוח" את פסק הדין ולהפחית מחיוב המזונות שלו בהם חויב בעבר לאור פסק הדין. מהו המצב המשפטי אפוא בסוגיה זו? 

 

 

שוויון בנטל המזונות - בע"מ 919/15

עד לשנת 2017, עת יצר בית המשפט העליון הלכה חדשה ומהפכנית, חובת מזונות הילדים הייתה תמיד על כתפיו של האב בלבד גם בעת שהאם השתכרה לא פחות מהאב. מצב זה היווה נטל כלכלי כבד על רבים מן האבות וגרם לחלקם  לקריסה כלכלית לאחר הגירושין. ביולי 2017 במסגרת פסק דינו בבע"מ 919/15 שינה בית המשפט העליון את המצב הזה וקבע כי מגיל 6, תחול חובה המזונות על ההורים במשותף. חלקו של כל אחד מההורים בדמי מזונות הילדים, יקבע על פי היקף זמני השהות של כל אחד מהם עם הילדים ועל פי יחס הכנסותיהם, זאת על מנת להבטיח את עקרון השוויון. הלכה חדשה זו שינתה ללא היכר את גורלו של כל אב בישראל אשר עתיד להתגרש. אולם מה בדבר תיקי מזונות סגורים? בית המשפט העליון לא קבע בפסק דינו האם ההלכה חלה גם רטרואקטיבית ובבתי המשפט לענייני משפחה הדעות חלוקות. על כן, המצב המשפטי בסוגיה זו אינו חד משמעי ואב המעוניין בהפחתת דמי המזונות שנקבעו לו, צריך לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני אצל עורך דין המתמחה בדיני משפחה.

 

 

שלוש דעות שונות בפרשנות בע"מ 919/15

כאמור מעלה, בית המשפט העליון לא הכריע בשאלה האם ההלכה חלה גם על תיקי מזונות סגורים או רק על פסקי דין חדשים. בבתי המשפט לענייני משפחה התפתחו גישות שונות לעניין זה ועד אשר לא תינתן הלכה מחייבת, כל מקרה נבחן לגופו ובהתאם לשופט היושב בדין. ניתן לחלק את הגישות השונות של בתי המשפט לענייני משפחה בסוגיה זו לשלוש. הגישה הראשונה גורסת כי שינוי מזונות הילדים בתיק סגור, אפשרי רק בהוכחת שינוי מהותי בנסיבות, כפי שהיה קודם ואין בהלכה החדשה כדי לשנות מצב זה. נציין כי זוהי גם עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, מנחם מנדלבליט. הגישה השנייה גורסת, כי די בהלכה החדשה כדי להוות את אותו שינוי מהותי ולכן ניתן לפתוח מחדש כל תיק מזונות שנסגר טרם בע"מ 919/15. הגישה השלישית מבקשת להפריד בין תיק מזונות שהוכרע על ידי בית המשפט, אז ניתן לפתוח את הדיון מחדש, לבין תיק מזונות שנסגר על ידי הסכם גירושין בין הצדדים. במקרה שכזה  רק שינוי מהותי בנסיבות, שאינו נוגע להלכה החדשה, יכול להביא לדיון מחדש בדמי המזונות שנקבעו. 

 

 

הסיכוי להפחתה רטרואקטיבית של מזונות הילדים לאחר פסיקת העליון בבע"מ 919/15

שלח

תודה רבה על פנייתך!

הטופס התקבל בהצלחה ונשוב אליך בהקדם

This field is required.

This field is required.

This field is required.

This field is required.

צור קשר

לפניות ושאלות צרו קשר עמנו ונשמח לעזור לכם