בני זוג ידועים בציבור חיים יחד בדירה אשר בבעלות בת הזוג, אותה רכשה לפני שהכירו. לאחר מספר שנים, בני הזוג נפרדים ולהפתעתה מגלה האישה כי הגבר דורש זכויות בדירתה בשל הוכחת כוונת שיתוף בנכס. נשמע לכם מוכר? מדובר בתרחיש נפוץ מאוד שכדי למנוע אותו יש לערוך הסכם ממון.

 

 

חלוקת רכוש בין ידועים בציבור

הדעה הרווחת היא כי כאשר בני זוג אינם נשואים, יש ביניהם הפרדה רכושית, כך שבני הזוג לא יוכלו לדרוש בעת פרידה, זכויות ברכוש אחד של השנייה. זוהי הנחה שגויה היות שבמידה שבני הזוג עונים על ההגדרה של ידועים בציבור, חלה עליהם חזקת השיתוף. חזקה זו קובעת שני עקרונות:  האחד הוא כי כל הרכוש המשותף של בני הזוג יחולק ביניהם שווה בשווה. השני קובע כי גם רכוש פרטי שנקנה לפני שנרקם הקשר הזוגי, יכול להיחשב לרכוש משותף אם תוכח בו כוונת שיתוף. כך היה בדוגמא שהצגנו בפתח הדברים: דירת מגורים שנרכשה על ידי בת הזוג לפני תחילתו של הקשר, אשר הפכה לרכוש משותף במרוצת הזמן לאור הוכחת כוונת שיתוף בנכס.

 

עריכת הסכם ממון

על מנת להגן על קניינם של בני זוג ידועים בציבור, באפשרותם לערוך הסכם ממון, אשר מבטל למעשה את תחולתה של חזקת השיתוף. במסגרתו, יבצעו בני הזוג הפרדה בין הרכוש המשותף לבין הרכוש הפרטי ויקבעו במפורש כי נכסים אישיים נותרים בבעלותו הבלעדית של הצד שרכש אותם. כמו כן, הסכם ממון לידועים בציבור יתייחס גם לסוגיה של מתנות וירושות, אשר עשויים להיחשב לרכוש משותף ולא לרכוש פרטי ללא עריכת הסכם. עוד נציין, כי הסכם ממון יכול להגן על בני הזוג מפני נושים, במקרה של חובות שיצר מי מהצדדים. חשוב לדעת, כי הסכם ממון גם מונע סכסוך כלכלי בין בני הזוג הפורץ בדרך כלל עם ההחלטה להיפרד וזאת בזכות כך שסוגיית הרכוש כבר הוסדרה מראש, במסגרת ההסכם. נבהיר כי הסכם ממון במסגרתו מבצעים הפרדה רכושית כאמור, רלוונטי לכל בני זוג באשר הם, בין אם הם עומדים להינשא, בין אם הנם נשואים ובין אם הם ידועים בציבור.

 

ביטול הסכם ממון בהתנהגות

עצם החתימה על הסכם ממון אינה מספיקה על מנת למנוע את תחולתה של חזקת השיתוף או הסדר איזון משאבים. מדוע? משום שכאשר התנהגות הצדדים סותרת את הוראות ההסכם, הדבר יוצר פתח למי מהצדדים לטעון לביטולו. נדגים זאת באמצעות סיפור הדירה: הפעם, בת הזוג שהגיעה אל הקשר הזוגי כאשר יש דירה בבעלותה, דאגה לחתום עם בן הזוג על הסכם ממון, הקובע במפורש כי בעת פרידה לא יהיו לבן הזוג זכויות בנכס. אולם, לאורך שנות הזוגיות חיו הם בדירה זו יחד ובן הזוג אף השקיע מכספו בשיפוץ הנכס. יש בהתנהגויות אלו כדי לאיין את ההסכם ולאפשר לבן הזוג לטעון במקרה של פרידה כי למרות קיומו של הסכם ממון, הרי שהלכה למעשה הפכה הדירה לנכס משותף ולפיכך יוכל לדרוש בה זכויות. על כן, אין די בחתימה על הסכם ממון, אלא על בני הזוג להקפיד להתנהל על פיו, שאם לא נוצר פתח לטענה של ביטול ההסכם בהתנהגות.

הסכם ממון לידועים בציבור

שלח

תודה רבה על פנייתך!

הטופס התקבל בהצלחה ונשוב אליך בהקדם

This field is required.

This field is required.

This field is required.

This field is required.

צור קשר

לפניות ושאלות צרו קשר עמנו ונשמח לעזור לכם